
Az élelmiszeripari üzemek tisztasága a napi termelés indításának az alapfeltétele.
A takarítás hatékony, szakszerű és kockázat mentes elvégzése jelentős kihívás.
Az élelmiszeripari cégek vezetőinek komoly dilemmát okoz annak eldöntése, hogy saját személyzettel, vagy egy külső szolgáltatóval végezzék a takarítást.
Nézzük meg az előnyöket és hátrányokat a döntéshez!
Saját személyzettel történő takarítás hátrányai:
A folyamat a termelést követi ezért egy külön műszakba kell megszervezni a takarítást csoport és műszakvezetővel továbbá kapcsolattartóval a felső vezetés felé. A teljes szervezet felállítása, működtetése és ellenőrzése jelentős erőforrást igényel a cégvezetéstől, amelynek valós költségeiről tapasztalataink szerint a cégek hiányos ismeretekkel rendelkeznek.
A saját szervezet hatékonysága általában elmarad a külső szolgáltató megbízásával szemben:
- vegyszerismeretben, eszközök-, gépek kezelésben
- megfelelő takarítási technológia kiválasztásban
- munkaruházat használatban
- takarítási normaidőkben és a technológiai ismeretben
A gyenge hatékonyság további kockázatot hordoz magában, amelyek:
- a nagy értékű gépekben káresemény
- üzemi balesetek a munka/védőfelszerelés és technológia be nem tartása miatt
- termék romlás – élelmiszer mérgezés
- sikertelen audit miatti piacvesztés
- pazarló vegyszer és munkaóra felhasználás, takarító gépek gondatlan használata miatti költség növekedés.
Amennyiben a termelésben dolgozók munkáját osztja meg a cégvezetés a takarítás elvégzésére, akkor az előbbiekben részletezett hatékonyság tovább csökken és a kockázatok előfordulásának az esélye nő a személyzet túlterheltsége, fáradtsága és szakmai tudás hiánya miatt.
A SwissMag szolgáltatásának az előnyei:
A takarítási és higiéniai szolgáltatásunk túlmutat a mindennapokon. Igény szerinti szakértelmet kínálunk, segítünk megoldani a problémákat. Intelligens megoldásokkal érjük el a zökkenőmentes, biztonságos és auditálásra kész működést az Üzemben. Elkötelezettek vagyunk, hogy megbízható és innovatív Partnerei legyünk az élelmiszeripari takarításban.
Megalapozott szakmai háttér: egyedülállóan Magyarországon közel 25 év szakmai tapasztalattal rendelkezünk az élelmiszeripari takarítás területén
Szakszerűség: az élelmiszeripari higiéniai szabályok alkalmazásában és a takarítási technológiák kiválasztásában
Hatékonyság: humán erőforrás managementben, a vegyszer használatban, eszközök és gépek kezelésben
Erőforrás megtakarítás: a cégvezetés fókusza termeléssel kapcsolatos feladatokra irányul
Kockázatok csökkentése: káresemény gépekben, berendezésekben takarítás során, üzemi baleset, élelmiszer romlás, piacvesztés
Partneri kapcsolat a műszaki fejlesztés higiénia vonatkozásában: teljesítmény alapú szerződéssel, szolgáltatói felelősségbiztosítással
Teljeskörű dokumentáció kidolgozása: a takarítási utasítások, ellenőrzési lapok kidolgozása, azok folyamatos vezetésével